Nooit heb ik moeite gehad om de Oekraïense keuken te waarderen. En door de jaren heen heb ik ook veel in die keuken mogen leren. Een aantal recepten heb ik uitgewerkt, soms wel iets voorzien van een Hollandse twist. Hier kun je er mee kennismaken. Geniet van het maken en eten.
Charlotka is een Oekraïense appelcake.
Wat heb je nodig?
6 grote of 12 kleine appels
150 gr rozijnen
1 cup bloem
1 cup suiker
5 eieren
1 tl baking soda
een beetje blanke azijn
(voor de Hollandse twist wat kaneel naar smaak)
Hoe maak je het?
Voor zowel ontbijt als dessert zijn oladji lekkere en luchtige pannenkoekjes.
Wat heb je nodig?
1 cup bloem
1 cup karnemelk
beetje zout
1 ei
1 tl baking soda
een beetje blanke azijn of citroensap
Hoe maak je het?
Op de foto is het gerecht afgemaakt vers rood fruit en een bolletje ijs. IJs kan ook vervangen worden door mascaponeroom en het verse fruit door een fruitcompote. Voor de mascarponeroom meng ik 250 gr mascarpone, 125 ml slagroom en 1 zakje vanillesuiker. Het (rood) fruit voor de compote mix ik naar smaak of beschikbaarheid en laat ik stoven/inkoken zonder toevoegingen.